Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2014: Πέθανε ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
Έργα του: «Εκατό χρόνια μοναξιάς», «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου», «Ανεμοσκορπίσματα» κ ά. Το 1982 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1991: Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιν, Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι», «Ο Λώρενς της Αραβίας», «Δόκτωρ Ζιβάγκο», «Το πέρασμα στην Ινδία», «Η κόρη του Ράϊαν», «Η ανταρσία του Μπάουντι», «Πέρα από την Αφρική» κ ά Κέρδισε 2 Όσκαρ.

1896: Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το άγαλμα του Ηνίοχου
Μετά από ανασκαφές βρέθηκε χάλκινο άγαλμα νέου που κρατά ηνία (χαλινάρια). Φοράει μακρύ χιτώνα με πτυχές, ενώ λείπει  το αριστερό χέρι και ένα μέρος της ζώνης. Υπολογίζεται ότι πρέπει να φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 475 πΧ, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ποιος καλλιτέχνης το κατασκεύασε.

1850: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, η Μαντάμ Τισό, που δημιούργησε το ομώνυμο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο. Διδάχτηκε την τέχνη των ομοιωμάτων από τον πατριό της και έγινε γνωστή κάνοντας  ομοιώματα διάσημων της εποχής, Ζαν Ζακ Ρουσό, Μαρία Αντουανέτα, Μαρά, Ροβεσπιέρος κ ά.  

1834: Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα
Το 1832 ήρθε ο βασιλιάς Όθωνας στην Ελλάδα, αλλά επειδή ήταν ανήλικος κυβερνούσε η Αντιβασιλεία, που συνέλαβε και φυλάκισε τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Δ. Πλαπούτα. Στην δίκη που ακολούθησε κατηγορήθηκαν, για συνωμοσία. Εναντίον του βασιλιά. Δικαστές ήταν ο Γ. Τερτσέτης και ο Α. Πολυζωϊδης.     

1828: Πέθανε ο Φραγκίσκο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
Διακρίθηκε σε όλα τα είδη της ζωγραφικής. Έργα του: «Θάνατος στην αλήθεια», «Τροχιστής μαχαιριών», «Η Σταύρωση», «Γυμνή μάχα», «Μαύροι πίνακες» (Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του κ ά), «Ταυρομαχία», «Περίπατος στην Ανδαλουσία»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μήπως το «Perfect Moment Syndrome» σαμποτάρει τη ζωή σου;

Και πώς να το… διώξεις! Σε έναν τέλειο κόσμο, όλα τα γενέθλια θα ήταν υπέροχα και οι διακοπές μας θα ήταν βγαλμένες από το Pinterest. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν μπορεί κάθε περίσταση να ανταποκριθεί στις υψηλές μας προσδοκίες. Και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα φανταστήκαμε, μπορεί να νιώθουμε ότι χάλασε όλη μας η καλή διάθεση. Το «Perfect Moment Syndrome» ή αλλιώς «σύνδρομο της τέλειας στιγμής» είναι ένας όρος που εφηύρε η συγγραφέας, Sarah Wilson. Τον τελευταίο καιρό, το συγκεκριμένο συναίσθημα φαίνεται να έχει “χτυπήσει” ευαίσθητη χορδή σε πολύ κόσμο και έχει γίνει viral στο TikTok. Συχνά οι μεγάλες προσδοκίες που έχουμε πριν από μια ρομαντική απόδραση με το ταίρι μας, ενδέχεται να μας χαλάσουν την εμπειρία. Οραματίζεσαι τον τέλειο καιρό, τις τέλειες προσωπικές στιγμές κι όλα αυτά χωρίς κακές εκπλήξεις. «Αλλά μετά βρέχει, χάνεσαι στον δρόμο και το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι αυτό που περίμενες». Αντί να γελάσετε ή να εστιάσετε στα καλά, οι αυξημένες προσδοκίες σας οδη

...όπως οι μέλισσες... 🐝🌻🐝🌼

Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, οι μέλισσες δουλεύουν ασταμάτητα για να προετοιμαστούν για τις πιο κρύες μέρες που έρχονται. Αυτά τα μικρά θαύματα της φύσης έχουν συγκεντρώσει νέκταρ και γύρη όλο το καλοκαίρι, χτίζοντας τις προμήθειες τους για το χειμώνα. Είναι μαγευτικό να τις παρακολουθούμε να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι, ακούραστες, αντλώντας την πολύτιμη γύρη. Το τέλος του καλοκαιριού είναι μια υπενθύμιση της ισορροπίας της φύσης και του κύκλου της ζωής. Όπως οι μέλισσες, κι εμείς πρέπει να πάρουμε δύναμη από τους ζεστούς μήνες και να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές που έρχονται. Ας εκτιμήσουμε κάθε ηλιόλουστη μέρα που μας απομένει και ας αντλήσουμε έμπνευση από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των μελισσών. Αυτή είναι η στιγμή να απολαύσουμε τις τελευταίες ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου και να ευχαριστήσουμε τις μέλισσες για τον πολύτιμο ρόλο τους στο οικοσύστημα μας. Μέχρι την επόμενη άνοιξη, ας θυμόμαστε την ομορφιά της φύσης και τη σημασία της αλληλεγγύης και της